+ Reply to Thread
Results 1 to 8 of 8

Thread: Rakuten TV on Samsung Smart TV

  1. #1
    Join Date: Jan 2011

    Location: Wiltshire

    Posts: 140
    I'm Alastair.

    Default Rakuten TV on Samsung Smart TV

    I have had a Samsung Smart TV a couple of years ago and have been pleased with it until recently when the default source has become Rakuten TV running ads for films it offers. I tried moving it on the source bar at the bottom but still it was the default. I tired deleting from the source bar and the menus (you can't) but after an internet search (https://www.cb-net.co.uk/general-tec...ung-smart-tvs/) I found that deleting channels 4000, 4001, 4002 etc. removes it, which I did . But I was far too pleased with myself too early. A few days later it appeared again. but is no longer in the channel lists so cannot be deleted.

    Does anyone else get this annoying piece of *&^% and has found away to successfully remove it permanently?
    Regards

    Alastair

    RPi3/DigiOne & piCorePlayer, MaxOak LiPo Battery -> Beresford Caiman SEG DAC with Dorado PSU-> Passive Pre-Amp -> 4x Temple Audio Monoblocks powered by 2xLiFePO batteries->Van Damme Black Bi-Wired to B&W 804 Nautilus and Sommer Carbokab 225 Interconnects

  2. #2
    Join Date: Dec 2014

    Location: UK, East Midlands

    Posts: 1,445
    I'm Mike.

    Default

    Quote Originally Posted by Alp View Post

    Does anyone else get this annoying piece of *&^% and has found away to successfully remove it permanently?
    We have had a Samsung about the same time as you and yes, Rakuten was always the default source when we switched on. A bit annoying but I simply clicked through to the source we wanted to use and ignored it.

    Have never really tried to get rid of it but I did recently install Freeview (simply plugged in an aerial and did a 'broadcast' scan)
    After that Rakuten becomes the first channel on the list but once you have selected a different channel the tuner stays on that when you switch off. When you switch back on the 'Live TV' is still the default source but now displays the last channel you were watching so effectively you need never see Rakuten again
    If you don't like my potatoes - please don't dig up my vine!

  3. #3
    Join Date: Sep 2009

    Location: Derbyshire

    Posts: 8,184
    I'm Josie.

    Default

    That sounds really annoying... That would really put me off. Do all Samsung TV's do this? Also, do any other TV's do similar?
    Thorens TD124 (Schopper refurbed) - SME 3009 S2 (None improved) (Audio Origami refrubished) - Ortofon SPU GT - RPI 3 & ALLO Katana 1.2 DAC with Isolator - Tube Distinctions Copper Amp (Using KT150's) - Croft Epoch Elite (Very highly upgraded) - Studer A80R Master Recorder (High Speed 15/30 IPS) - Rectec M142 monitor - 15" Tannoy Monitor Gold Loudspeakers in Lockwood Major cabinets - Tannoyista SPEC 3 Custom Crossovers - VanDamme Black Speaker Cable - Mark Grant Interconnects

  4. #4
    Join Date: Dec 2014

    Location: UK, East Midlands

    Posts: 1,445
    I'm Mike.

    Default

    Quote Originally Posted by The Black Adder View Post
    That sounds really annoying... That would really put me off. Do all Samsung TV's do this? Also, do any other TV's do similar?
    In my experience with the Samsung TV the Rakuten thing is a complete non-issue, it's simply the default 'Live TV' setting Samsung provide from the factory (they have a partnership deal with Rakuten) if you switch on the TV on its own.

    But in the 'Settings' menu you can also choose which HDMI input to use as default and this is what the TV will default to when you switch it on - if I want I can have my PS3 or Apple TV as a default but I prefer the 'Live TV' setting because that's what we use mostly. When we had a Virgin box it would open with the Virgin box, now we have Freeview it connects with that as the 'Live TV' source.

    Simples

    (Edited to note that my previous post might have confused the issue a bit)
    Last edited by mikmas; 20-12-2018 at 00:10. Reason: clarification
    If you don't like my potatoes - please don't dig up my vine!

  5. #5
    Join Date: Jan 2011

    Location: Wiltshire

    Posts: 140
    I'm Alastair.

    Default

    Thanks for the suggestion, Mike. I have tried that and will see how it goes. However, I would not say its a "non-issue" and is very annoying and only happened in the last few weeks. I had never seen (or used) the Rakuten App and suddenly it was the first on the list and cannot be deleted (hence my attempt to move it, delete the channels etc.). Whether it applies to all Samsung TVs or newer ones I cannot say.
    Regards

    Alastair

    RPi3/DigiOne & piCorePlayer, MaxOak LiPo Battery -> Beresford Caiman SEG DAC with Dorado PSU-> Passive Pre-Amp -> 4x Temple Audio Monoblocks powered by 2xLiFePO batteries->Van Damme Black Bi-Wired to B&W 804 Nautilus and Sommer Carbokab 225 Interconnects

  6. #6
    Join Date: Apr 2016

    Location: Gravesend and France

    Posts: 1,224
    I'm paul.

    Default

    I've never heard of that but then I use av from sky box scart out. None of this hdmi here.
    Sony STR 6055 Denon DP80 Stax UA-70 Shure Ultra 500 in a Martin Bastin body with jico stylus Lii audio fast 10 tqwt

    Office system, DIY CSS fullrange speakers with aurum cantus G2 ribbons Najda dsp as dac Akai AM-U02 Jvc QL-A51 direct drive turntable
    SAE1000LT leema sub. JVC Z4S cart is in the house

    Garage system another Sony receiver, cassette deck and Lii audio crystal 10


    System components are subject to change without warning and at the discretion of the owner.

  7. #7
    Join Date: Dec 2014

    Location: UK, East Midlands

    Posts: 1,445
    I'm Mike.

    Default

    Quote Originally Posted by Alp View Post
    Thanks for the suggestion, Mike. I have tried that and will see how it goes. However, I would not say its a "non-issue" and is very annoying and only happened in the last few weeks.
    Sorry Alastair - didn't mean to downplay your problems, was only referring to my own experience which is clearly very different.

    Have also been reading up on the problem on the Samsung forum where it seems quite a few are having the same problems as you (and worse...) and it is clear that not all models have responded the same way to firmware updates.
    https://eu.community.samsung.com/t5/...us/td-p/247863

    Quite a few solutions suggested on the (very long) thread .. in some cases switching off Anynet+ in the settings menu helped ... this video also showed a method of dealing with it involving locking TV+ after deleting all the relevant channels (sound is a bit crap):



    Obviously it would help immensely if Samsung addressed the problems in a much more robust way (or simply stopped plugging all the crap) but based on my experiences with Apple 'smart' products, I wouldn't hold my breath.
    If you don't like my potatoes - please don't dig up my vine!

  8. #8
    Join Date: Jan 2011

    Location: Wiltshire

    Posts: 140
    I'm Alastair.

    Default

    Hi MIke, no worries and thank you for the link. I will give it a try. Recently, I had the pleasure of being woken-up in the middle if the night with the TV coming on on its own, playing, surprise, surprise, Rakuten TV. I had been watching a DVD with the family earlier (I rarely watch DVDs these days) and had shut down as normal. The only solution is to power off at the wall.
    Regards

    Alastair

    RPi3/DigiOne & piCorePlayer, MaxOak LiPo Battery -> Beresford Caiman SEG DAC with Dorado PSU-> Passive Pre-Amp -> 4x Temple Audio Monoblocks powered by 2xLiFePO batteries->Van Damme Black Bi-Wired to B&W 804 Nautilus and Sommer Carbokab 225 Interconnects

+ Reply to Thread



 

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •