+ Reply to Thread
Page 2 of 5 FirstFirst 1234 ... LastLast
Results 11 to 20 of 48

Thread: Aiwa Turntable Restoration

  1. #11
    Join Date: Jul 2014

    Location: Shropshire

    Posts: 2,035
    I'm Anto.

    Default

    My other Fergie TT sounds fine !
    Off with the bottom and take the metal plate off from under the arm , that covers the larger RCA wire solder joints to the tonewire arm.
    Putting the multimeter at 200 ohms on the red wire and out to the point of the RCA plug , and it never goes down to 0.35 , whereas the other 3 do,( two earths and the white) . In fact if you move the plug about it goes from 1 to 13.00 Bad connection
    The RCA plug is a moulded one ,but in a minute its getting cut off and redoing it with a new one
    I only ride 'em, I don't know what makes 'em work

  2. #12
    Join Date: Aug 2009

    Location: Staffordshire, England

    Posts: 21,954
    I'm Martin.

    Default

    Easy fix if that's all it is.
    Martin



    Current Lash Up:

    Technics SLP1200 CD Player * NVA P90SA passive pre / Krell KSA50S Power amp * JM Lab Electra 926 loudspeakers *


    'This is the sort of music I'd be listening to if I was going shopping for a training bra.'

  3. #13
    Join Date: Jul 2014

    Location: Shropshire

    Posts: 2,035
    I'm Anto.

    Default

    Hmm, I hope so Martin
    I have just ordered a few solder on RCA plugs and a new neon lamp with resistor and solder on legs.
    Conrad electrical
    I hope its bright enough!!(the old legs had burnt off when the lamp overheated I think!! )
    I only ride 'em, I don't know what makes 'em work

  4. #14
    Join Date: Jul 2014

    Location: Shropshire

    Posts: 2,035
    I'm Anto.

    Default

    Today , my rca plugs came from CPC . (I ordered some from them as well, as they deliver next day )
    On examination ,I think there was one wire out of 7 braids still connected .
    Soldered in the new plug and now I looked at the neon lamp (the new ones not come yet)
    Its legs have burnt off (got a bit hot ) It runs through a bit of rubber for support?? Not sure .
    Anyroads , you cannot test one for continuity , because its the reaction of the 2 poles that creates the light , and they sit side by side but apart ! For now , as a bit of fun , I have soldered some more legs onto the small bits sticking out and will solder it into the board ,so I can test the whole thing again

    The manual says the neon light is a NL 1 ??
    I only ride 'em, I don't know what makes 'em work

  5. #15
    Join Date: Jul 2014

    Location: Shropshire

    Posts: 2,035
    I'm Anto.

    Default

    I think I am talking to myself but hey ho !!

    Tonight I had a really wierd expeirience ! No , Marco didnt come by in his lederhosen but after soldering another RCA plug so as to match up the 2 sides , I forgot about the strobe bulb till the new one comes ,and refitted the base and put her hurriedly onto my cabinet above the stack.
    RCA's in and earth lead to the amp and fired the TT up!
    Both channels working this time but grainy and quite frankly shyte again. Bear in mind not really had the protractor card out , but I thought it would be a guide This with the Aiwa cart supplied with it.
    Swapped it out for another headshell with Grants old AT95 Shibata -not much better

    Sat and thought about it ! Dipped into my old jewellery box with silk lining that doubles as my headshell store and took out a Shure M75-6S ,and fully expecting it to be turd, but it sang
    Out with the final headshell and an ordinary At 95 and back to one channel and dim.
    Very odd , but apart from the strobe ,, things coming togther nicely (I think )
    I only ride 'em, I don't know what makes 'em work

  6. #16
    Join Date: Feb 2013

    Location: W Lothian

    Posts: 47,267
    I'm Grant.

    Default

    Something amiss at the tonearm me thinks Anto
    Regards,
    Grant ....

    I've said it before and I'll say it again: democracy simply-doesn't-work
    .... ..... ...... ...... ................... ..... ..... ..... ..... .....
    OPPO BDP-103D DARBEE - JBE SERIES 3/B&O SP1/EMOTIVA XPS1/12V BATTERY - TWIN PRO MONOBLOCK AMPLIFIERS - XIANG SHENG DAC\PRE\HEADPHONE AMP\WE TUBED - TWIN AVANTREE OASIS CLASS 1 BLUETOOTHS - AUDIO TECHNICA ATH-MSR7 & OPPO PM-3 PLANAR HEADPHONES - WIN10, AUDIRVANA 3 PLUS, TIDAL - SMSL M6 MINIDAC - RPI/AUDIOPHONICS/VOLUMIO/5V BATTERY - FULL RANGE TWIN TELEFUNKEN/Q ACOUSTIC BT3/CANTON SUB - P.INSPIRED MAINS REGENERATED.

  7. #17
    Join Date: Jul 2014

    Location: Shropshire

    Posts: 2,035
    I'm Anto.

    Default

    Yes Grant . I was not convinced it was purely an RCA plug issue because the louder channel in the outset was grainy.
    Last night I switch cleanered the gold contacts inside the arm and worked them in and out a few times !

    Possibly an issue in there ? Spring loaded plungers I assume ,without really knowing how they work
    It certainly explains why maybe someones passed this TT over .
    I only ride 'em, I don't know what makes 'em work

  8. #18
    Join Date: Feb 2013

    Location: W Lothian

    Posts: 47,267
    I'm Grant.

    Default

    Quote Originally Posted by Oddball View Post
    Yes Grant . I was not convinced it was purely an RCA plug issue because the louder channel in the outset was grainy.
    Last night I switch cleanered the gold contacts inside the arm and worked them in and out a few times !

    Possibly an issue in there ? Spring loaded plungers I assume ,without really knowing how they work
    It certainly explains why maybe someones passed this TT over .
    its possible Anto, or there could be a wiring issue. insulation wear-through maybe or just a bad connection at back behind the plungers
    Regards,
    Grant ....

    I've said it before and I'll say it again: democracy simply-doesn't-work
    .... ..... ...... ...... ................... ..... ..... ..... ..... .....
    OPPO BDP-103D DARBEE - JBE SERIES 3/B&O SP1/EMOTIVA XPS1/12V BATTERY - TWIN PRO MONOBLOCK AMPLIFIERS - XIANG SHENG DAC\PRE\HEADPHONE AMP\WE TUBED - TWIN AVANTREE OASIS CLASS 1 BLUETOOTHS - AUDIO TECHNICA ATH-MSR7 & OPPO PM-3 PLANAR HEADPHONES - WIN10, AUDIRVANA 3 PLUS, TIDAL - SMSL M6 MINIDAC - RPI/AUDIOPHONICS/VOLUMIO/5V BATTERY - FULL RANGE TWIN TELEFUNKEN/Q ACOUSTIC BT3/CANTON SUB - P.INSPIRED MAINS REGENERATED.

  9. #19
    Join Date: Jul 2014

    Location: Shropshire

    Posts: 2,035
    I'm Anto.

    Default C

    Still very odd . 3 headshells , all set up with the protractor and all sound gritty and rough. An AT 95 Shitaba , the Aiwa type headshell that came with it , and an AT 95 E (all work fine on the other tt )
    The headshell off my Ferguson belt drive , (which has an earth wire from the lift arm, which is metal ,back to the ring where the wiring plug dissappears into the back of the shell) sounds loads better - but not actually perfect ! maybe 95%
    Last edited by Oddball; 14-07-2018 at 14:16.
    I only ride 'em, I don't know what makes 'em work

  10. #20
    Join Date: Jul 2014

    Location: Shropshire

    Posts: 2,035
    I'm Anto.

    Default

    I was amused to see another poster on another music forum ,was asking about the tonearm lift rest,sticking on its way down , on an Aiwa 2200!

    Exactly like mine did when I got it !! This was in March this yr
    I only ride 'em, I don't know what makes 'em work

+ Reply to Thread
Page 2 of 5 FirstFirst 1234 ... LastLast



 

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •