+ Reply to Thread
Page 2 of 5 FirstFirst 1234 ... LastLast
Results 11 to 20 of 44

Thread: Low Volume from Dual Turntable (via preamp) with Cambridge Audio Amp

  1. #11
    Join Date: Feb 2013

    Location: W Lothian

    Posts: 46,101
    I'm Grant.

    Default

    The 95 only outputs 3.5mv so not the loudest cart around but saying that it shouldnt be low and muddy.. tracks at 2gm aprox and loaded on mm at 47kohm. Make sure if the pre has a mc setting or loading options that you have it on mm and 47k. Also check you have the cart leads on correctly.
    Regards,
    Grant ....

    I've said it before and I'll say it again: democracy simply-doesn't-work
    .... ..... ...... ...... ................... ..... ..... ..... ..... .....
    OPPO BDP-103D DARBEE - JBE SERIES 3/B&O SP1/EMOTIVA XPS1/12V BATTERY - TWIN PRO MONOBLOCK AMPLIFIERS - XIANG SHENG DAC\PRE\HEADPHONE AMP\WE TUBED - TWIN AVANTREE OASIS CLASS 1 BLUETOOTHS - AUDIO TECHNICA ATH-MSR7 & OPPO PM-3 PLANAR HEADPHONES - WIN10 JRIVER24, SPOTIFY - SMSL M6 MINIDAC - RPI/AUDIOPHONICS/VOLUMIO/5V BATTERY - FULL RANGE TWIN TELEFUNKEN/Q ACOUSTIC BT3/CANTON SUB - P.INSPIRED MAINS REGENERATED.

  2. #12
    Join Date: Feb 2013

    Location: W Lothian

    Posts: 46,101
    I'm Grant.

    Default

    Got a feeling its not marked on cart so you will need an online diagram to show what colour goes where. Its not same as other carts, if memory serves.
    Regards,
    Grant ....

    I've said it before and I'll say it again: democracy simply-doesn't-work
    .... ..... ...... ...... ................... ..... ..... ..... ..... .....
    OPPO BDP-103D DARBEE - JBE SERIES 3/B&O SP1/EMOTIVA XPS1/12V BATTERY - TWIN PRO MONOBLOCK AMPLIFIERS - XIANG SHENG DAC\PRE\HEADPHONE AMP\WE TUBED - TWIN AVANTREE OASIS CLASS 1 BLUETOOTHS - AUDIO TECHNICA ATH-MSR7 & OPPO PM-3 PLANAR HEADPHONES - WIN10 JRIVER24, SPOTIFY - SMSL M6 MINIDAC - RPI/AUDIOPHONICS/VOLUMIO/5V BATTERY - FULL RANGE TWIN TELEFUNKEN/Q ACOUSTIC BT3/CANTON SUB - P.INSPIRED MAINS REGENERATED.

  3. #13
    Join Date: May 2018

    Location: Ireland

    Posts: 29
    I'm Stephen.

    Default

    Quote Originally Posted by walpurgis View Post
    Gently crimp the tags a bit with narrow nosed pliers.

    Are you sure the tags are on the correct pins? It occurs to me that an out of phase cartridge could be a potential cause of the symptoms.
    I've checked the tags with the pins using the chart that came with the cartridge and also the manual for the dual that I got online. I think I've got them right, although the cartridge only has a + sign and L and R (not a - sign). I'll give them another go and crimp them and come back.

    Thanks again for all the help.

  4. #14
    Join Date: May 2018

    Location: Ireland

    Posts: 29
    I'm Stephen.

    Default

    Quote Originally Posted by struth View Post
    The 95 only outputs 3.5mv so not the loudest cart around but saying that it shouldnt be low and muddy.. tracks at 2gm aprox and loaded on mm at 47kohm. Make sure if the pre has a mc setting or loading options that you have it on mm and 47k. Also check you have the cart leads on correctly.
    I've tried 2 preamps. The Nad is definitely on MM and the Berhingher is only MM. Tracking is at 2gm. Not sure about 47kohm, as I can't see anywhere to set that on the preamps, and I assume they are at the right levels.

  5. #15
    Join Date: Feb 2013

    Location: W Lothian

    Posts: 46,101
    I'm Grant.

    Default



    should be this way
    Regards,
    Grant ....

    I've said it before and I'll say it again: democracy simply-doesn't-work
    .... ..... ...... ...... ................... ..... ..... ..... ..... .....
    OPPO BDP-103D DARBEE - JBE SERIES 3/B&O SP1/EMOTIVA XPS1/12V BATTERY - TWIN PRO MONOBLOCK AMPLIFIERS - XIANG SHENG DAC\PRE\HEADPHONE AMP\WE TUBED - TWIN AVANTREE OASIS CLASS 1 BLUETOOTHS - AUDIO TECHNICA ATH-MSR7 & OPPO PM-3 PLANAR HEADPHONES - WIN10 JRIVER24, SPOTIFY - SMSL M6 MINIDAC - RPI/AUDIOPHONICS/VOLUMIO/5V BATTERY - FULL RANGE TWIN TELEFUNKEN/Q ACOUSTIC BT3/CANTON SUB - P.INSPIRED MAINS REGENERATED.

  6. #16
    Join Date: May 2018

    Location: Ireland

    Posts: 29
    I'm Stephen.

    Default

    Quote Originally Posted by struth View Post


    should be this way
    I was half-hoping I'd got them the wrong way around, but no, that's how I have them. Just re-connected them and crimped harder, but to no avail. It's listenable at about 2 O'Clock on the amp volume cranker, 6 O'clock being full blast, which would break windows with the CD player. But, the hum from the amp is noticeable after 1 O'clock and I can't help feeling something is amiss.

  7. #17
    Join Date: Feb 2013

    Location: W Lothian

    Posts: 46,101
    I'm Grant.

    Default

    unlikely but possible both pres are faulty. amp working with cd ok suggests its ok. faulty cart setup, faulty cart, something wrong with the tonearm wiring maybe.
    Regards,
    Grant ....

    I've said it before and I'll say it again: democracy simply-doesn't-work
    .... ..... ...... ...... ................... ..... ..... ..... ..... .....
    OPPO BDP-103D DARBEE - JBE SERIES 3/B&O SP1/EMOTIVA XPS1/12V BATTERY - TWIN PRO MONOBLOCK AMPLIFIERS - XIANG SHENG DAC\PRE\HEADPHONE AMP\WE TUBED - TWIN AVANTREE OASIS CLASS 1 BLUETOOTHS - AUDIO TECHNICA ATH-MSR7 & OPPO PM-3 PLANAR HEADPHONES - WIN10 JRIVER24, SPOTIFY - SMSL M6 MINIDAC - RPI/AUDIOPHONICS/VOLUMIO/5V BATTERY - FULL RANGE TWIN TELEFUNKEN/Q ACOUSTIC BT3/CANTON SUB - P.INSPIRED MAINS REGENERATED.

  8. #18
    Join Date: May 2018

    Location: Ireland

    Posts: 29
    I'm Stephen.

    Default

    Quote Originally Posted by struth View Post
    unlikely but possible both pres are faulty. amp working with cd ok suggests its ok. faulty cart setup, faulty cart, something wrong with the tonearm wiring maybe.
    So, you're against the "it's the amp" theory? And, should I be getting that hum from the amp at high volumes?

  9. #19
    Join Date: May 2018

    Location: Ireland

    Posts: 29
    I'm Stephen.

    Default Update

    Hold the front page! I may have exaggerated the volume from the amp, with the CD player. It now seems pretty quiet at about 1/4 volume (9 O'clock) and needs to go to 11 'Clock to be listening in my large room, and then to 1 O'Clock to be loud, so only about 2 or 3 "notches" behind the turntable, if I'm honest. The hum comes in at about 1 O'clock.

  10. #20
    Join Date: Apr 2012

    Location: Southall, West London

    Posts: 36,235
    I'm Geoff.

    Default

    Hum could be an earthing issue.

+ Reply to Thread
Page 2 of 5 FirstFirst 1234 ... LastLast



 

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •